# Mathematics Exam Test Quiz Primary 5 Part 1

Last Updated on July 29, 2021 by Quizzes

MATHEMATICS QUIZZES

EACH QUIZ INCLUDES WORKING SOLUTION.

Choose the correct answer from the options.

Start Quiz

``` ```

``` Results - Last Updated on July 29, 2021 by Quizzes You are Awesome.  Related Last Updated on July 29, 2021 by Quizzes Go back to the the class.  Related HD Quiz powered by harmonic design #1. Find the circumference of a circle with radius 3 1/3 cm. (Take π = 22/7) 22 cm 22 cm 44 cm 44 cm 88 cm 88 cm 72 cm 72 cm C = 2πr C = 2 x 22/7 x 7/2 (where 3 1/2 = 7/2) C = 22 cm Related #2. If Anthony is 0.67 m shorter than Michael who is 1.81 m tall. How tall is Anthony? 0.01m 0.01m 3.21m 3.21m 1.14m 1.14m 2.48m 2.48m The sum of 0.67 m and 1.81 m is the height of Anthony. = 0.67 m † 1.81 m = 2.48 m Related #3. What is 58 in Roman numerals? LXVIII LXVIII LVII LVII LVIII LVIII LXIII LXIII 58 = 50 † 5 † 3 = L † V † III = LVIII Related #4. What is the percentage of gain or loss if fruits bought for ₦500 is sold for ₦700. 80% 80% 40% 40% 100% 100% 90% 90% CP = N500, SP = N700 P = SP – CP P = N700 – 500 P = N200 %P = (N200 x 100)/N500 %P = N20000/N500 %P – 200/5 %P = 40% Related #5. The average of three numbers is 16. Two of the numbers are 20 and 24. What is the third number? 8 8 22 22 18 18 4 4 The third number is  (20 24 x)/3 = 16,  If x is the third number.  20 24 x = 16 x 3 44 x = 48 x = 48 – 44 x = 4 Related #6. The ages of some teachers in a school are 30 years, 60 years, 46 years, 29 years, 50 years, 30 years and 40 years. Find the mean age. 50 50 60 60 40 40 20 20 Mean = (30 † 60 † 46 † 29 † 50 † 30 † 40)/8 = 320/8 = 40 Related #7. Write in figure: Fifty five thousand and sixteen. 55,016 55,016 55,014 55,014 56,016 56,016 55,013 55,013 Fifty five thousand and sixteen is  = 55 000 † 16 = 55 016 Related #8. Ade, Ayo and Ojo received ₦369 to share in the ratio 5:4:3 respectively. How much did Ade received? 165 naira 165 naira 33 naira 33 naira 132 naira 132 naira 99 naira 99 naira Ade received N369 x 5/11 = 1,980/12 = N165  Related #9. If x = 5, y = 4, z = 2. Find the value of (x + y + Z)². 121 121 100 100 110 110 120 120 (x † y † Z)² = (5 † 4 † 2)² = (11)² = 11 x 11 = 121 Related #10. Find the value of x, if 2x + x = 90°. 60° 60° 30° 30° 15° 15° 45° 45° 2x x = 90° 3x = 90° x = 90º/3 x = 30º Related #11. Calculate the area of a semi circle whose diameter is 14 cm. (take π = 22/7) 77 cm² 77 cm² 80 cm² 80 cm² 70 cm² 70 cm² 75 cm² 75 cm² A = πr² Where r = 14/2 = 7 cm and π = 22/7 A = 22/7 x 7 x 7 A = 22 x 7 A = 154 cm²   Area of semi circle is = 154/2 = 77 cm² Related #12. If a Local government in Lagos State charge ₦400 monthly for each house as tenement rate. Find the total amount collected on 110 houses in one month. 55,000 naira 55,000 naira 4,000 naira 4,000 naira 44,000 naira 44,000 naira 6,000 naira 6,000 naira Monthly charges is 400 naira, Monthly charges for 110 houses is = 110 x 400 naira = 44 000 naira  Related #13. Find the difference between 7 1/5 and 4 2/3. 8/15 8/15 2 8/15 2 8/15 2 8/15 2 8/15 6 8/15 6 8/15 7 1/5 † 4 2/3 = 3 (3 – 10)/15 = 2 (15 † 3 – 10)/15 = 2 (8)/15 = 2 8/15 Related #14. The average of a journey of 1,440 km was 80 km/h. How long did the journey take? 8 hours 8 hours 6 hours 6 hours 12 hours 12 hours 18 hours 18 hours The journey will take = 1,440 km/80 km/h = 18 hours  Related #15. A miner picked up gold of the following sizes 0.3g, 0.28g, 0.19g, 0.32 and 0.25g. Arrange these weights in order of sizes beginning with the smaller. 0.19g, 0.28g, 0.32g, 0.3g and 0.25g 0.19g, 0.28g, 0.32g, 0.3g and 0.25g 019g, 0.25g, 0.28g, 0.3g and 0.32g 019g, 0.25g, 0.28g, 0.3g and 0.32g 0.25g, 0.19g, 0.32g, 0.3g and 0.28g 0.25g, 0.19g, 0.32g, 0.3g and 0.28g 0.19g, 0.25g, 0.32g, 0.3g and 0.28g 0.19g, 0.25g, 0.32g, 0.3g and 0.28g 0.3 – 0.300 – 300 4th 0.28 – 0.280 – 280 3rd  0.19 – 0.190 – 190 1st  0.32 – 0.320 – 330 5th  0.25 – 0.250 – 250 2nd Therefore, 0.19, 0.25, 0.28, 0.3 and 0.32 Related #16. A job takes 30 men for 15 days to complete. How many men working at the same rate are needed to complete the job in 10 days. 45 men 45 men 25 men 25 men 35 men 35 men 50 men 50 men The number of men to complete the work in 10 days at the same rate is = (30 x 15)/10 = 450/10 = 45 men  Related #17. In a class of 50 pupils, 28 of them are girls, what is the percentage of boys? 44% 44% 22% 22% 50% 50% 55% 55% Number of boys is = 50 – 28 = 22 % of boys is = 22 x 100/50 = 44%   Related #18. Find the sum of the values of 7 in the numbers 479 and 729? 6900 6900 140 140 1400 1400 770 770 Value of 7 in 479 is 70 while in 729 is 700 The sum of values of 7s = 70 † 700 = 770 Related #19. Covert 0.8 tonne to kg. 8.000 kg 8.000 kg 8,000 kg 8,000 kg 800 kg 800 kg 8 kg 8 kg 1 tonne = 1,000 kg 1 x 0.8 t = 1,000 x 0.8 kg 0.8 t = 1,000 x 8/10 kg 0.8 t = 100 x 8 kg 0.8 t = 800 kg   Related #20. If 2x + 8 = 26. What is x? 16 16 18 18 9 9 36 36 2x 8 = 26 2x = 26 – 8 2x = 18 x = 18/2 x = 9 Related finish ```
``` ```